sobota, 30 marca 2013

Wesołego Alleluja i... przepis na babkę ;)

Zanim złożę Wam życzenia z okazji świąt, chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na babkę wielkanocną.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto smakuje wyśmienicie.
Wiem, że święta już prawie rozpoczęte, ale babka jest tak rewelacyjna, że można upiec ją w każdym innym czasie.
Przepis pochodzi z jednej z książek kucharskich siostry Anastazji (dokładnie nie pamiętam z której, gdyż mam go jedynie skserowany).
U mnie w domu już od wczoraj pachnie właśnie taką babką:



Składniki:
8 jaj, 30 dag mąki, 35 dag cukru kryształu, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać białka z cukrem.
Następnie dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlać do foremki i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.



Uwielbiam tę babkę najbardziej za to, że jest w smaku taka "wilgotna" ;)


Kochani przesyłam Wam najserdeczniejsze życzenia 

zdrowych, radosnych i spokojnych 

świąt Wielkiej Nocy,

smacznego jajka oraz mokrego dyngusa!!



Pozdrawiam serdecznie!
Weronka

5 komentarzy:

  1. Widzę, że przepis banalnie prosty więc na pewno wypróbuję:) Drugie zdjęcie jest cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekę po Świętach! :))
    Dziękuję za życzenia i wzajemnie z całego serca życzę (nawet mimo tego, że śnieżnych) NAJpiękniejszych Świąt Wielkiej Nocy! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wygląda super.
    Wesołych Świąt wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się prezentuje :-P oj już mi brakuje świątecznych przysmaków :-P

    OdpowiedzUsuń